Latest Blogposts

Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief voor stage

Ook voor een stage moet je solliciteren

Ook als je op stage gaat moet je een sollicitatiebrief schrijven. Misschien niet zo uitgebreid als bij een bedrijf waar je solliciteert voor een baan, maar toch. Een kort motivatiebriefje is doorgaans wel genoeg. Maar werkgevers die met stagiaires werken, willen graag weten wie je bent, wat je werkervaring is en waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen.

Voordat je met je motivatiebrief begint, moet je natuurlijk een stage-adres hebben gevonden. Soms regelt je opleiding dit, vaker moet je het zelf doen. Vooral als je het zelf doet, is het goed om in een paar zinnen aan te geven waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen.

Misschien een goede eerste tip: kijk bij het zoeken naar een stage-adres of hier mogelijkheden zijn om te blijven hangen na je opleiding. Hoe doe je dat:

  • Vraag het na bij je opleiding of studie
  • Bel het bedrijf op en vraag het gewoon
  • Neem contact op met iemand die er nu stage loopt

Zelf heb ik meerdere studies gedaan, in verschillende richtingen. Ook bij deze studies hoorde uiteraard een stage. Twee keer kon na mijn stage blijven hangen en kreeg ik een contract aangeboden. De eerste keer was het min of meer toevallig dat ik er kon blijven werken. De tweede keer heb ik echt gericht gezocht naar een stageplek met kans op een baan.

Toevallig

Bij mijn eerste baan in de journalistiek hing het overigens ook van toevalligheden aan elkaar. Zo is het natuurlijk ook wel weer.  Maar het toeval kan je altijd een handje helpen. Tijdens mijn stage kocht ik een auto (een oude) en kon ik op pad, zonder  afhankelijk te zijn van ritjes met collega`s of openbaar  vervoer.  Toen mijn stage was afgelopen, hadden ze net iemand nodig met een auto.

Stage aan eind van je opleiding

Overigens tip 2: als je de kans krijgt je stage aan het eind van je opleiding te doen (bijvoorbeeld in het laatste deel van het laatste jaar), doe dit dan! Hoe minder lang je na je stage nog naar school moet, hoe beter. Werkgevers die je een baan aanbieden na je stage, willen graag gelijk over je kunnen beschikken. Als je dan nog een jaar met je opleiding bezig bent, dan gaat de baan aan je neus voorbij.  (Tip 3: uit ervaring weet ik dat er werkgevers zijn die je een baan aanbieden zonder dat je je opleiding hebt afgemaakt. Doe dat nooit! Beter je opleiding afmaken dan op dat moment in je leven een  baan. Na deze werkgever komt er een nieuwe, die wel een diploma eist!).

Stage honderd keer beter dan sollicitatiebrief

Juist in deze tijd, met veel werkeloze schoolverlaters, moet je tijdens je stage jezelf al neerzetten. Een goede stage is honderd keer beter dan een sollicitatiebrief. De mensen kennen je, weten wie je bent en dat je goed werk levert. Je zal niet de eerste zijn die niet eens hoeft te solliciteren na de stage, maar gelijk aan de slag kan.

Meld je aan via je stagebegeleider

Dus, als je een goede stage hebt gevonden, met kans op een baan, probeer dan via de stagebegeleider op je opleiding in contact te komen met het bedrijf of de organisatie. Stage contacten kunnen het beste via de school of universiteit verlopen. Laat de stagebegeleider via een mailtje weten waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen.  Hou er rekening mee dat dit mailtje van jou, ook bij het bedrijf van jouw keuze terecht komt.

Waarom wil ik bij dit bedrijf stage lopen

Probeer dus in dit mailtje kort en krachtig te formuleren waarom je hier stage wilt lopen. De kans dat je eventueel kan blijven werken, zou ik persoonlijk niet noemen. Daarmee gooi je je eigen glazen in. Een motivatie die het altijd goed is: dit bedrijf sluit goed aan op de kennis die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan. Graag zou ik die kennis in de praktijk willen brengen.

Geen voorbeeld brief

Ik geef hier geen voorbeeld van een motivatiebrief voor je stage. Voorbeeldbrieven vind ik sowieso niet zo goed, omdat iedere brief, en dus ook zo`n kort motivatiebriefje, uniek is. Jij bent uniek en je bent die je bent. En dat moet je laten weten. Ik heb hier eerder een blog over geschreven: de voorbeeld sollicitatiebrief bestaat niet.

Tot slot. Lees mijn tien stappenplan eens door. Ik heb een soort handleiding gemaakt hoe je in tien stappen een goede sollicitatiebrief kunt schrijven. Voor een stage zou ik zeker niet alle stappen doorlopen. Maar kijk vooral naar stap 5. Veel succes!

 

Pine Berg is initiatiefnemer en eigenaar van Hoeschrijfikeensollicitatiebrief.nl. Zij helpt sollicitanten bij het schrijven van hun sollicitatiebrief. Ze is een zeer ervaren tekstschrijver en communicatie-adviseur en weet waar een sollicitatiebrief aan moet voldoen.
Meer over

0 reacties op “Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief voor stage

Plaats een reactie

*